Lymfoedeem

Lymfoedeem treedt op als het lymfevocht niet goed naar het hart kan stromen en zich ophoopt in de weefsels. De armen en benen zwellen op en er ontstaat oedeem (vochtophoping).
Het lymfestelsel is het belangrijkste onderdeel van het menselijke immuunsysteem. Een teveel aan afvalstoffen kan zich o.a. uiten in chronische vermoeidheid, chronische infecties, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk en pijnlijke of gezwollen benen. Van natura verwijdert het lymfestelsel afvalproducten uit ons lichaam. Het gaat bijvoorbeeld om eiwitten, afbraakproducten van de spijsvertering, ontstekingsproducten of vet uit de buikholte. De lymfevaten lopen naast de bloedvaten en vormen een netwerk dat zich uitstrekt over ons gehele lichaam. Elke dag voeren de lymfevaten gezuiverd lymfevocht terug naar de bloedsomloop. Als de afvoer van lymfevocht onderbroken wordt, kan er lymfoedeem ontstaan. Door lymfemassage toe te passen wordt het lymfestelsel gestimuleerd om lymfevocht en afvalstoffen via de lymfebanen af te voeren.
Er bestaan twee soorten lymfoedeem: primair en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem is een aangeboren lymfoedeem en ontstaat pas tussen het 18e en 35elevensjaar. Bij uitgebreidere vormen kan dit ook vanaf jonge leeftijd aanwezig zijn. Misvorming, het ontbreken van lymfebanen of misvorming van de lymfeklieren zijn primair oorzaken.

Tot het secundaire lymfoedeem behoren oedemen die in de loop der jaren zijn ontstaan: ontstekingen die meer weefselvocht produceren dan door de lymfebanen kan worden afgevoerd, letsel van de lymfebanen door operaties zijn veroorzaakt of door kwaadaardige tumoren met een verzameling van kankercellen in de lymfeklieren.

De klachten van lymfoedeem zijn: zwellingen, pijn, tintelingen, beperkingen in de beweging, beperking in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en verhoogde kans op infecties.

Lymfoedeem is een chronische ziekte. Er kunnen goede resultaten worden bereikt met ontstuwingstherapie of pressotherapie.